Na raskošnoj večeri u San Roccu obitelj Fernetich predstavila je svoja prva monosortna ulja
Predstavljajući novu liniju ekstradjevičanskih maslinovih ulja San Rocco, vlasnik istoimenog hotela Tullio Fernetich naglasio je kako maslinarstvo poprima sve značajniju ulogu u sklopu njihovog obiteljskog poduzeća. Na večeri koju je obitelj Fernetich priredila u utorak 17. prosinca ukazala se sva raskoš filozofije “nula kilometara”, kada se lokalne namirnice, uključivo i ekstradjevičanska maslinova ulja, priprave na moderan način, kuhanjem koje je duboko uronjeno u tradiciju, a sve to prate vina lokalnih vinara Kraljevića i Coronice.

Tri monosortna ulja, Bjelica (Bianchera), Buža i Leccino te jedna kupaža Selection blend, bila su određena za uparivanje s nekim od sedam sljedova koje se kušalo te večeri. Nizali su se tako jaje, tartuf i mladi špinat s Bužom, list u mirisima aromatičnog bilja s Leccinom, reinterpretacija istarske kobasice, ljubičasti kupus, sir i cvjetača s Bjelicom…


Ako je i bilo dvojbe oko nekih parova – primjerice, je li jakovskim kapicama nužno dodavati i Bužu kad su već omotane lardom od istarskog pršuta – neki su parovi naprosto vapili za kapljicama sortnog maslinova ulja kako bi postali još savršeniji. Jelo jednostavnog naziva: ječam, buča i bijeli tartuf – u kojem je ječam al dente odglumio najkvalitetniju moguću rižu, buča dala ukusnost savršenog temeljca, sir kremoznost a tartuf aristokratski štih – svoj je vrhunski, završni touch dobilo dodavanjem nekoliko kapljica San Roccovog Selection blenda.

Osim reinterpretacije rižota, te se večeri i reinterpretacija istarske kobasice, poslužene u polpetta varijanti s ljubičastim kupusom kojemu je odlično pasala Bianchera, pokazala ozbiljnim kandidatom za ulazak na listu Best of San Rocco u kojem se već nalaze, primjerice, svinjski flam s bademima i pistacijom u umaku od šparuga ili velute od krumpira na posteljici od sipica s crnim tartufom.


